rapid-home-1.jpg
Zaalhockey: Wijziging spelregels
Ar 14 November 2016

Zaalhockey: Wijziging spelregels

Nieuws afbeelding Met ingang van komend seizoen kennen we een tweetal wijzigingen in het zaalhockey. 


Lange corner: De belangrijkste wijziging in het zaalhockey voor komend seizoen is dat de "lange corner" wordt ingevoerd. Indien een bal over de achterlijn gaat nadat deze door een verdedigende stick is aangeraakt wordt een "lange corner" gegeven als spelhervatting. Deze wordt genomen op de middenlijn, recht tegenover de plaats waar de bal over de achterlijn werd gespeeld.
NB: opzettelijk over de achterlijn spelen blijft bestraft worden met een strafcorner.

Shoot-outs ipv strafballen: Voor Rapid-teams minder belangrijk (geen finalewedstrijden) maar een andere wijziging in het nieuwe spelreglement is dat shoot-outs in plaats van strafballen voortaan beslissing brengen in (halve) finales. Elk team neemt drie, in plaats van vijf zoals op het veld, shoot-outs. De nemers starten drie meter buiten de cirkel, midden voor het doel en hebben zes seconden om een doelpunt te maken. Alle andere bepalingen zijn te lezen in het spelreglement, in een apart segment over shootouts. 
De laatste wijziging is niet van toepassing op reguliere strafballen, gegevens tijdens de wedstrijden.

Een uitgebreide uitleg is terug te vinden op de website van de KNHB. In het bijgevoegde filmpje een nadere uitleg over de zaalhockeyregels. De nieuwe regels zijn hierin nog niet verwerkt!

De Arbitragecommissie.