rapid-home-1.jpg
“Geen wedstrijd zonder scheidsrechter”
Ar 23 September 2019

“Geen wedstrijd zonder scheidsrechter”

Nieuws afbeelding

Beste Rapid leden, 

Op onze prachtige club hoort fluiten erbij. Echter merken wij als Arbitragecommissie dat niet alle leden deze mening delen en dus niet op het veld verschijnen om een wedstrijd te fluiten als ze wel zijn ingedeeld. In dit schrijven wil ik uitleg geven over het handelen van de Arbitragecommissie en de regels die wij binnen de vereniging hanteren met betrekking tot het fluiten. 

Dit omdat er veel onduidelijkheid bestaat over het fluiten en het indelen van scheidsrechters, maar ook omdat er dit seizoen een tekort is aan scheidsrechters. 


Indelen van scheidsrechters

  • indeling van scheidsrechters geschied zodra de tijden van de wedstrijden bekend zijn, doch uiterlijk op de maandag voorafgaand aan de wedstrijddag. De Arbitragecommissie behoudt zich het recht voor om nog wijzigingen door te voeren tot en met woensdagavond;
  • geen jeugdleden indelen die op dezelfde dag een uitwedstrijd hebben;
  • jonge scheidsrechters indelen met ervaren scheidsrechters zodat beginnend scheidsrechters kunnen worden begeleid;
  • iedereen fluit ongeveer even veel (in een seizoen);
  • senioren fluiten niet op zaterdag  als ze op zondag spelen, uitgezonderd de jonge-senioren (vanaf 16 jaar);

We doen ons uiterste best om ons aan bovengenoemde punten te houden. Soms is dit helaas niet mogelijk, onder andere door een groeiend tekort aan scheidsrechters. We maken de indeling vrijwillig in eigen tijd en daarom wil ik meer begrip vragen van jullie allemaal als het een enkele keer niet lukt om aan de bovenstaande punten te voldoen.


Behalen van een scheidsrechterskaart

Op korte termijn zal de Arbitragecommissie u informeren over de scheidsrechterscursus, waar leden hun scheidsrechterskaart kunnen behalen . Het behalen van een kaart wordt voor alle A en B leden verplicht gesteld. Wij doen dit omdat het behalen van een scheidsrechterskaart helpt bij het begrijpen van het hockeyspel en het draagt bij aan het besef dat fluiten niet makkelijk is zodat leden ook meer respect krijgen voor scheidsrechters tijdens hun eigen wedstrijd. 

Wij willen andere leden en ouders niet verplichten om hun kaart te halen maar we moedigen iedereen aan om de fluit op te pakken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het fluiten van een spannende pot in het zonnetje een leuke bezigheid is.  De spreuk vele handen maken ligt werk is ook voor fluiten zeer toepasselijk. 


Sancties

Helaas komt het nog steeds voor dat leden niet op komen dagen voor hun fluitbeurt. Wij regelen als Arbitragecommissie geen vervanging op het moment dat leden niet kunnen fluiten. Leden dienen zelf vervanging te regelen! 

Als Arbitragecommissie willen wij liever niet sanctioneren, maar helaas lijkt het erop dat wij hieraan niet kunnen ontkomen. De volgende sanctiemiddelen worden ingezet:

  • 1e keer "no show” dan weekend erop (tijdens uitspeelweekend) weer inplannen;
  • 2e keer "no show” dan schorsing voor de volgende wedstrijd in eigen team;
  • "no show” van meerdere scheidsrechters uit 1 team, dan geen scheidsrechterplanning voor het eigen team en moet de coach of manager dit zelf regelen.

Wij willen heel graag benadrukken:

"Geen wedstrijd zonder scheidsrechter” 

Wij willen niemand schorsen maar het gedrag van sommige van onze leden verplicht ons tot het stellen van harde sancties. Niet op komen dagen om jouw vrijwilligerstaak (betaald coachen is geen vrijwilligerstaak) in de vorm van fluiten in te lossen is egoïstisch en oneerlijk, aangezien jij wel verwacht dat jouw wedstrijd voorzien is van scheidsrechters. Onze club is veel te gezellig en mooi om niet te komen fluiten. Dus laten we met zijn allen ervoor zorgen dat de problemen rondom arbitrage worden opgelost. 

Tot slot, willen wij graag een dankwoord richten aan de scheidsrechters die netjes op tijd hun kaart hebben gehaald en er staan op de zaterdag en de zondag. Ook al voelt het misschien niet altijd zo maar dankzij jullie kan Rapid bestaan en kunnen de leden doen wat ze leuk vinden: hockeyen. Dus scheidsrechters namens de Arbitragecommissie en alle leden: dank voor jullie inzet en het wordt veel meer gewaardeerd dan we soms laten merken. 

Wij hopen jullie zo voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er toch vragen zijn of wilt u melden dat een scheidsrechter niet is komen opdagen, spreek de Arbitragecommissie aan op Rapid of stuur een appje. 


Namens de arbitrage commissie,


Met vriendelijke en sportieve groet, 

Koen Carbaat, planning zaterdag

Tel: 0625024101