rapid-home-1.jpg
Nieuws van de arbitragecommissie
Ar 13 September 2023

Nieuws van de arbitragecommissie

Nieuws afbeelding

Beste Leden,


Het nieuwe seizoen is weer begonnen, we hopen er een mooi sportief jaar van te maken ook voor de scheidsrechters.


Vanaf dit seizoen is het verplicht dat alle scheidsrechters zich melden bij de wedstrijdtafel om een jas op te halen (we hebben ze voor zowel droog weer als regen). Dit zorgt voor herkenbaarheid op het veld , en uniformiteit op de hele club, we hebben ook achter de bar een set kaarten mocht je die nodig hebben om te lenen. 


spelregels en interpretatie 2023/2024


Vanuit de KNHB is er een update mbt spelregels voor die seizoen en de interpretatie er van. De belangrijkste is onderstaande wijziging :


DE STRAFCORNER 

Het managen van de strafcorner Vanaf dit seizoen maken we een aangescherpte centrale afspraak voor heel Nederland rondom het managen van het nemen van de strafcorner. 

We hanteren vanaf seizoen 2023-2024 maximaal 40 seconden voor het klaarstaan bij de strafcorner. Dit geldt voor zowel aanvallers, als verdedigers. 

Deze nieuwe centrale afspraak vraagt om een stukje management van de scheidsrechters. Wees proactief en manage de situatie. Het uitgangspunt is dat je zelf de 40 seconden bijhoudt. 

Stappenplan: - Je fluit voor een SC, tijd loopt gewoon door (dus niet stilzetten!); - Kijk op je horloge naar de tijd; - Tel daar 40 seconden bij op, zodat je weet wanneer het tijd is; - Begeleid de spelers verbaal; - Geef de tijden door: nog 20, 10, 5 seconden; - Fluit om de strafcorner vrij te geven. Staat iedereen al eerder klaar, mag dat al voor het verstrijken van de 40 seconden. Wanneer men niet op tijd klaarstaat, dan zet je als scheidsrechter de tijd stil en geeft de desbetreffende speler een waarschuwing. We waarschuwen 1x per team, daarna volgt een groene kaart voor de speler die niet klaarstaat. 

Wanneer een groene kaart wordt gegeven wordt de strafcorner met 4 verdedigers (i.p.v. 5) verdedigd. Je kunt per strafcorner hier maximaal één kaart voor geven. 

Bij een re-take vervalt de 40 seconden en wordt de strafcorner zo snel mogelijk genomen. Het opnieuw bijeenkomen van het aanvallende team op de kop cirkel is niet toegestaan. Manage dit direct bij het aangeven van de nieuwe strafcorner.


Overige regels en verduidelijkingen zijn te vinden op  de site van Rapid of van de KNHB:

https://www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters/alles-over-de-spelregels 


Wij vinden het belangrijk dat onze scheidsrechters zich prettig voelen tijdens het fluiten, dus behandel ze met respect. Heb je een vervelende ervaring gehad meldt dit dan: [email protected] met sportieve groet ,


Martijn van Dorst 


Arbitrage commissie